Kameralar Komşu Eve Ait Alanları Gösterecek Şekilde Takılamaz
Yaşanan hırsızlık olayları sebebi ile insanlar evlerinin dış kısmına güvenlik kamerası yerleştirmektedir. Ancak bu kameralar evin dış kısmına yerleştirilirken dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Güvenlik kameralarının amacı, kişilerin kullanıma tahsis edilmiş olmakla beraber bu güvenlik kayıtlarından izleme, ses duyma, kaydetme gibi farklı işlevleri bulunan kameralar vardır. Evlerin, işyerlerinin dışarı kısmına takılan bu güvenlik kameraları toplumdaki diğer bireylerin özel hayatlarının gizliliğini, işyeri ve özel alanlarını hiçbir şekilde ihlal etmemesi gerekmektedir.
Daha önce yaşanmış bir olayın ardından Yargıtay şu şekilde bir karar vermiştir: “Güvenlik kameraları komşu evlere ait olan alanları göstermemesi yani görüş açısında olmaması gerekiyor.”
Yargıtay geçtiğimiz günlerde bu şekilde bir karara imza atmıştır. Olayın çıkışı ise, komşulardan birisi karşı komşusunun alanlarını gösterecek şekilde kamera takması sebebi ile rahatsız olması üzerine dava açmıştır. İki komşu arasındaki uyuşmazlığa Yargıtay son noktayı koyarak, özel hayatın gizliliğinin önemi üzerinde durmasının ardından komşu eve ait alanları gösteren güvenlik kameralarının ivedi bir şekilde sökülmesi kararını vermiştir.
Kameraları yerleştirirken elbette kendi güvenliğimizi sağlamak için evimizin dış cephesine yerleştirmekteyiz. Ancak artık güvenlik kameralarının yerlerini seçerken daha dikkatli davranılması gerekiyor. Komşularınız, penceresini, avlusunu, balkonunu, evinin girişini görmeyecek şekilde güvenlik kameraları yerleştirilmelidir. Aksi takdirde, komşunuzun evinin ya da işyerinin bir kısmını gören güvenlik kameraları daha sonradan hakkınızda açılacak ceza ve hukuk davalarında başınız ağrıyabilir.
Av. Melike Gümüş