Havaalanında Bagajın Geç Teslim Edilmesi veya Kaybolması

Şehirlerarası ya da ülkelerarası seyahat ederken uçağa bagaj vermek başlı başına bir dert olmuş durumdadır. Bagajın kırılmış halde gelmesi, bagajın ezilmiş olması, bagajın geç teslim edilmesi veya bagajın kaybolması yaşanan problemlerin en başındadır. Dönme bandında bagajınızı beklerken sizin bagajınız gelmediği takdirde telaş içerisinde havaalanında size yardım edecek bir yetkili ararsınız. Yetkililer size kısa sürede bagajınızı teslim edebilir, 1 ay içerisinde size teslim edebilir veya bagajınız hiç teslim edilmeyebilir -kaybolan bagaj-.

Bundan sonra havaalanında bagajınız geç teslim edilir veya kaybolursa, bu yazı ve verilen emsal karar ışığında haklarınızın neler olduğunu bilmenizi sağlayacağım..

Yıllardır benzer şekillerde Türkiye’de mağduriyet yaşanması sebebi ile Yargıtay, mağdurlar lehine güzel bir karara imzasını atmıştır.

“Havayolu ile seyahatte bagajın geç teslim edilmesi nedeni ile davacının üzüntüsünü hafifletmeye yeter miktarda manevi tazminata hükmedilmesi gerekir.”

Belirtilen kararın konusu ise; “Bagajın geç teslim edilmesi sebebi ile davacının İspanya’daki iş görüşmesini yapamaması, mesleki itibarını ve kariyerini olumsuz bir şekilde etkileyebileceği gibi, moral ve motivasyonunu da düşürmüş, davacının elem ve ızdırap duymasına neden olduğundan MANEVİ TAZMİNATA hükmedilmesi gerekir.” Sebebi ile verilmiş bir emsal karardır.

Borçlar Kanunu madde 49 gereğince havayolu şirketinin haksız fiiline dayanılarak, Mahkemelerde manevi tazminat davası açılabilir. Eğer zarar kalemleri mevcutsa maddi tazminat da talep edilebilir.

Havayolu şirketi tarafından mağdur olan kişilerin hukuki yollara başvurması için; uçuşun gerçekleştiği havayolu şirketi tarafından yolcuya/mağdura verilen bagaj etiketi ve uçuş biletini mutlaka saklamalıdır. Ayrıca eğer varsa, kaybedilen eşyaların faturalarını ya da bagajın geç teslim edilmesi veya kayıp olması sebebi ile yaşamlarını sürdürebilmek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yerine almak zorunda kaldıkları yeni eşyaların faturalarını mutlaka muhafaza etmelidir.

Eğer mağdur olan yolcular dava açmak isterse, dava yoluna gidilmeden önce şu aşamaların tamamlanmış olması gerekmekte;

  1. Bagaj hasarı veya kaybı öğrenilmesinden sonra havaalanında hemen “kayıp bagaj tutanağı” tutulması gerekir
  2. Bagaj hasarı ve kaybının yaşanmasından itibaren en geç 7 gün içerisinde Havayolu Şirketi’ne yazılı ihbarda bulunulmalıdır
  3. Bagaj geç teslim edilmesinden dolayı zarar yaşanmışsa, teslim anından itibaren 21 gün içerisinde Havayolu Şirketi’ne yazılı ihbarda bulunulmalıdır
  4. Mağdur olan yolcuya, Havayolu Şirketi tarafından teklif edilen tazminat miktarının kabul edilmemesi haline dava yoluna gidilir.

Havayolu şirketlerini hem ulusal hem uluslararası sözleşme ve mevzuatlardan doğan sorumlulukları vardır. Günümüzde güncel olarak yaklaşık;

  • Yurtiçi uçuşlarında geç teslim edilen veya kaybolan bagajlar için kilo başına 20 USD (Amerikan Doları) olmak üzere toplamında 400 USD (Amerikan Doları)
  • Yurtdışı uçuşlarında geç teslim edilen, hasarlı veya kaybolan bagaj sebebi ile 1131 SDR (1 SDR=1.4321 USD (Amerikan Doları) Kadar sorumlulukları vardır.

Anladığınız üzere, artık havaalanında bagajınızın geç teslim edilmesi, hasarlı teslim edilmesi ya da kaybolması konusundaki hukuki haklarınız bulunmaktadır. Belirtilen belgeleri saklayarak hakkınızı arayabilirsiniz..

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2017/1976 Esas, 2019/81 Karar ve 07.02.2019 Karar Tarihi

Av. Melike Gümüş